Щаслива дитина. Перший крок

детский садЗараз багато батьків вдаються до методу виховання «хай дитина робить, що хоче». Це принципи виховання в Азії. І полягає він в тому, що дитині створюють умови в яких вона живе до 5-ти років абсолютно вільно. Тобто робить все, що прийде в голову. Але от яка штука::: якщо дитині до 2,5-3 років бажано не користувавсь ножем або ножицями (бо моторика ще погано сформована), то дитина до цього віку і не побачить їх серед предметів, якими вчиться користуватись. Наші батьки цього не роблять. А потім виявляється, що контролювати і якось зарадити цьому хаосу вони вже не в змозі. Після 5-ти років Азіатська методика вимагає «ставитись до дитини як до раба». Які там 5 років? Наших батьків і на 2-3 роки не вистачає. Ну ясна справа. Ви, не створюючи умов для безпеки, пустили дитину у світ. Вона отримує все, що хоче, робить, що заманеться і при цьому Ви бігаєте за нею аби тільки вберегти. А ще треба чоловіка втішити, вдома прибратись, сніданок/обід/вечерю приготувати, знайти підробіток (хоч в інтернеті) бо дикретних вистачає на 5 упаковок памперсів. Все. Жах. Рятуйте!

- Скільки Вашій дитині?
- 4 роки. Він таке влаштовує! Ми не можемо сходити сім’єю в кафе, бо якщо сину щось не подобається, він сідає на підлогу в середині закладу і верещить поки не отримає те, що хоче.. (тут має бути сумний смайлик)

Виявляється для дитини ніколи не було правил. Ніяких. Ніде.

детский садОтже, правило номер ОДИН::: встановлюйте правила.
Якщо у процесі виховання Ви забули встановити правила, буде ж.. провал. Діти ще не вміють контролювати себе та свої емоції, вони не знають що добре, а що погано, що безпечно, а куди краще не лізти. І саме Ваші правила допоможуть їм пізнавати світ безпечно і навчитись контролювати себе.
Спокійно. Це не на все життя. Ваша дитина буде рости, опановуватиме норми поведінки і по-троху Ви будете давати їй все більше і більше свободи та вибору.

Лірика.
Один мій знайомий якось сказав (увага) про свою 6-місячну дитину::: він вже почав перевертатись і часто падає з дивану. Ми вже не знали що робити. Тож я сказав дружині: хай падає, не бігай за ним. Вдариться, відчує що боляче і більше не буде так робити!
(Вибачте, я його ледь не задушила у той момент)
Друзі, причинно-наслідковий зв'язок починає формуватися у 3-7 років ( у деяких може і раніше на пів року-рік), але НЕ у шість місяців!!! Схаменіться!
Турбуйтесь і любіть своїх діток!